BERBAGI

Gambar Altantuya Shaariibuu sebelum dibunuh dengan kejam AKHIRNYA di Dedahkan! Foto-foto Altantuya Shaariibuu sebelum dibunuh dengan kejam di Malaysia, Pasti Anda Terkejut!! DAH AGAK DAH!!! memang manusia JAHANAM ni yang BUNUH!!

Tengok gambar paling last sekali, dia bergambar dengan siapa tu? diharap ‘SUSPEK’ tersebut dapat memberi maklumat pasal PEMBUNUHAN Altantuya….CEPAT SHARE MAKLUMAT SULIT INI…

***Tengok gambar paling last sekali, dia bergambar dengan siapa tu? diharap orang tersebut dapat memberi maklumat pasal pembunuhan Altantuya.. MAAF GAMBAR TAK BERAPA ELOK,BAWAH UMUR DIHARAP ADA BIMBINGAN IBUBAPA

*****INILAH YANG MEMBUNUH ALTUNTAYA.. SEBUAH BOM… KEJAM BUKAN? NAMUN PERSOALANNYA SIAPAKAH YANG MENGARAHKAN BOM INI DILETUPKAN PADA BADAN MANGSA? PERSOALAN INI HINGGA SEKARANG BELUM TERJAWAB… RIP ALTUNYATA…

Sumber: gilerkentang.com via Soyalemon

Pembunuhan Altantuya: 10 Fakta Yang Anda Mesti Tahu

KES pembunuhan berprofil tinggi yang melibatkan warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu, merupakan salah sebuah skandal terbesar yang pernah ‘menggoncang’ institusi kerajaan Malaysia oleh kerana ura-ura penglibatan pegawai tinggi dalam pentadbiran negara dan cubaan untuk menutup kes pemberian rasuah. Hari ini, pensabitan hukuman mati kepada dua anggota polis yang bertanggungjawab terhadap kematian wanita itu telah diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan.

Berikut merupakan beberapa fakta yang perlu anda tahu mengenai kes pembunuhan kejam ini:

1. Altantuya Shaariibuu,28, merupakan seorang model dan penterjemah bahasa yang berasal dari Mongolia.

2. Altantuya pernah menjalinkan hubungan bersama penganalisis politik berpengaruh, Abdul Razak Baginda, yang turut mengetuai sebuah organisasi sulit berkenaan pertahanan dan penulis teks ucapan bagi Datuk Seri Najib Tun Razak semasa beliau masih bergelar Timbalan Perdana Menteri.

3. Pada 18 Oktober 2006, Altantuya telah dibunuh dan jasadnya diletupkan menggunakan bahan letupan bergred militari C4, di dalam sebuah kawasan belukar di Shah Alam, Selangor. Cebisan mayatnya kemudian ditemui di sekitar kawasan tersebut.

4. Razak Baginda telah dituduh bersubahat terhadap pembunuhan itu, namun kemudiannya dibebaskan pada 2008.

5. Bagaimanapun, Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar, komando polis dan anggota elit unit keselamatan yang berkhidmat untuk Najib ketika itu; telah dituduh membunuh Altantuya dan dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi pada 2009.

6. Namun pada 2013, Mahkamah Rayuan telah melepas dan membebaskan Sirul Azhar dan Azilah Hadri daripada pertuduhan membunuh Altantuya.

7. Pendakwaraya kerajaan menfailkan rayuan terhadap pembebasan mereka, dan badan kehakiman tertinggi negara ini iaitu Mahkamah Persekutuan, telahpun mendengar rayuan tersebut tahun lalu. Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan yang dijatuhkan terhadap Sirul Azhar dan Azilah Hadri.

8. Altantuya didakwa terlibat dalam perbincangan pembelian kapal selam Scorpene bernilai US$1.1 billion daripada Perancis apabila Razak Baginda diamanahkan untuk menguruskan jual beli tersebut. Khabar angin pantas tersebar bahawa beberapa pegawai tinggi kerajaan menerima sogokan lumayan hasil daripada perjanjian itu dan Altantuya diarahkan untuk merahsiakan urus janji tersebut.

9. Pembunuhan Altantuya serta-merta menjadi isu politikal yang kontroversi dalam pentadbiran Najib, apabila pihak pembangkang menyifatkan kes itu sebagai agenda ‘tutup mulut’ kerajaan, malah cuba mengaitkan Najib dengan pembunuhan kejam tersebut walaupun tidak memiliki sebarang bukti ke arah itu.

10. Skandal sensasi ini telah menyebabkan Najib bersumpah di dalam sebuah masjid bahawa beliau tidak kenal siapa Altantuya Shaariibuu.

Sumber: Agence France-Presse, Reuters dan arkib Straits Times.

Loading...