BERBAGI

Ikan Besar ini Pernah Dikatakan Memakan Monyet! Inilah Ikan Air Tawar Raksasa yang Ditakuti Piranha, Lebih Mengejutkan, Ikan yang Berasal dari Sungai Amazon ini Dijumpai di Kedah!…

Kebiasaannya, ikan air tawar mempunyai saiz yang kecil. Namun demikian, di Sungai Amazon, terdapat seekor ikan seperti raksasa bernama ikan arapaima atau nama saintifiknya Arapaima Gigas.  Di Brazil pula, ikan ini dikenali sebagai Piracucu.

Dengan berat daripada 100kg hingga 200kg, ikan ini juga merupakan pemangsa bagi ikan-ikan lain di lembah sungai. Malah, burung-burung kecil di permukaan air juga menjadi mangsanya.

Ikan ini bukan sahaja terkenal kerana saiznya yang besar seperti raksasa malah bentuk badannya unik dan istimewa.

Arapaima mempunyai kulit badan yang keras, panjang sehingga dua meter, serta permukaan kulit berkilauan seperti logam. Umur Arapaima boleh mencecah hingga 20 tahun.

Oleh itu, tidak hairanlah ikan ini ditakuti ikan lain termasuklah pirana. Kalau digigit, entahkan gigi ikan pirana pula yang tertanggal.

Sisiknya sangat keras. Hasil kajian mendapati, terdapat mineral kalsium dan kolagen yang menguatkan permukaan badan ikan ini.

Insangnya juga besar dan memerlukan udara untuk bernafas setiap lima hingga 10 minit. Jika anda berada di Sungai Amazon, anda boleh melihat ini kadang-kala berada di permukaan air untuk bernafas.

Ikan ini telah pun hidup sejak 250 tahun lalu iaitu semenjak zaman purba. Namun demikian, ikan yang dilabel haiwan dilindungi ini semakin berkurangan dan diancam kepupusan kerana aktiviti pemburuan untuk daging dan pameran eksotik.

Untuk makluman anda, ikan yang berasal daripada Amazon ini pernah dijumpai di Kuala Ketil, Kedah, dan ditangkap untuk dipindahkan kerana ikan ini tidak sesuai dengan ekosistem di Malaysia.

Sumber: NSTP via Era Baru

____________________________________________

(Gambar) Aktivis Haiwan Pergi Mendaki Dan Terjumpa Ayam Aneh Di Dalam Hutan…Ada Segelintir Netizen Anggap Ayam Itu Milik Bunian?

Aktivis haiwan wanita ini menggelarkan dirinya sebagai “pembisik ayam” meninggalkan kerjanya di Humane League untuk memenuhi impian untuk mendaki National Appalachian yang terkenal di dunia. Semasa pendakian, secara tidak sengaja, dia menemui seekor ayam jantan eksotik.

Heather Bolint, 31, telah lama merancang pendakian ini. Ia terletak di padang gurun gunung Appalachian kuno, yang merupakan habitat kepada haiwan liar seperti beruang hitam, rusa, dan reptilia Amerika seperti ular kayu. Seekor ayam jantan eksotik adalah perkara terakhir yang dijangka dia temui!

©Instagram | Heather Bolint

Setelah mengembara sejauh 1,124 batu, Bolint berada di Pennsylvania, hanya setengah batu ke garisan Mason Dixon. Itulah ketika dia menemui apa yang dikatakannya sebagai ayam eksotik yang cantik. “Saya benar-benar tidak percaya apabila saya menemuinya,” kata Bolint. Ia adalah seekor ayam jantan eksotik dengan bulu emas dan putih yang indah.

©Instagram | Heather Bolint

Heather tidak pasti jika pemilik ayam itu datang untuk menuntutnya, jadi dia berehat dan menunggu sebentar. Tiada rumah di kawasan itu, dan jalan ke luar bandar adalah sejauh 30 kaki.

©Instagram | Heather Bolint

Si ayam, yang sepatutnya memerlukan seseorang untuk menjaganya, menjadi teman perjalanannya. Dia menamakannya Eddie.

©Instagram | Heather Bolint

“Saya mendukungnya dan meneruskan 15 batu lagi dalam keadaan cuaca lembap sehingga matahari mula terbenam,” katanya.

Heather berjalan 24 jam dari Pennsylvania ke West Virginia, jarak 42 batu. “Ia sungguh jinak hanya duduk di tangan saya atau di dalam baju hujan saya ketika kami berjalan kaki,” kata Heather.

©Instagram | Heather Bolint

Kedua-dua mereka tidur di khemah. “Ia terus tidur ketika hari mula gelap dan saya meletakkan beg tidur saya di sebelahnya dan tidur dengan selesa. Ia benar-benar lucu untuk berfikir bahawa saya yang menggerakkannya daripada tidur, bukan sebaliknya, “katanya.

Heather dan Eddie bertemu dengan beberapa pendaki lain, yang mengambil gambar mereka bersama Eddie.

©Instagram | Heather Bolint

Selepas mengembara ke tiga negeri yang berbeza, mereka akhirnya tiba di ibu pejabat Appalachian Trail Conservancy di West Virginia, di mana Eddie dipindahkan ke pusat perlindungan di Poplar Spring, tempat perlindungan haiwan ladang.

Heather menyimpan salah satu bulu yang gugur sebagai cenderahati.

Dia menyatakan bahawa Eddie telah menjadi teman pendakian yang hebat, dan ia membuatnya merenungkan komitmennya untuk menjaga makhluk-makhluk yang hanya dilihat dari segi makanan dan bukan sebagai makhluk yang hidup.

“Ia adalah ayam yang telah benar-benar mencuri hati saya,” tambahnya.

Loading...